×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Anna Paulowna met Russisch-orthodoxe rite herbegraven in Delft

Anna Paulowna met Russisch-orthodoxe rite herbegraven in Delft

De Koninklijke Grafkelder in Delft is onlangs geopend om de kist van koningin Anna Paulowna te vervangen. Dat gebeurde op 22 oktober. De nieuwe kist is na afloop van de werkzaamheden weer op de originele plek teruggeplaatst.


Door Rick Evers

Wat de reden van de herbekisting is geweest, werd niet door de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Volgens experts is het zeer waarschijnlijk dat de kwaliteit van de kist niet langer goed was, omdat de koningin wenste om niet gebalsemd te worden, waardoor de natuur haar gang gaan. Haar schoondochter koningin Sophie, die getrouwd was met koning Willem III, schreef in een brief aan een vriendin over het feit dat het lichaam van de koningin-weduwe, gemalin van Willem II, al snel was vergaan. "Ze wilde niet gebalsemd worden: de staat van ontbinding was al spoedig onbeschrijfelijk, want tijdens haar ziekte had ze steeds overvloedig gegeten en gedronken. Volgens het afschuwelijke Russische gebruik moet ik elke dag naar haar toe, de stank is niet te harden," schreef Sophie over haar schoonmoeder.

Terug in de Kelder

Navraag bij de RVD leerde dat er "een godsdienstig moment volgens de Russisch-orthodoxe rite heeft plaatsgevonden bij de terugplaatsing van de stoffelijke resten in de kist." Dit uit respect voor koningin Anna Paulowna. Inmiddels zijn de stoffelijke resten terug gebracht naar de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Monuta Bijzondere Uitvaarten heeft het proces begeleid.

26 oktober 2018 - 17:28 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties