×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Wim Kok (1938-2018) hield vader Zorreguieta weg bij huwelijk, maar redde de monarchie

Wim Kok (1938-2018) hield vader Zorreguieta weg bij huwelijk, maar redde de monarchie

Wim Kok, de zaterdag overleden oud-premier en minister van Staat, heeft de weg geplaveid voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Hij wist het verzet tegen de partnerkeuze van de Prins van Oranje te kanaliseren door Jorge Zorreguieta weg te houden bij de trouwplechtigheid op 2 februari 2002.


Zorreguieta zag daar uiteindelijk zelf vanaf. Aan dat besluit was een lange spannende tijd vooraf gegaan waarin oud-minister Max van der Stoel namens minister-president Kok onder meer naar New York en São Paulo reisde om Zorreguieta ervan te overtuigen dat zijn aanwezigheid vanwege zijn verleden als minister onder de Argentijnse junta onwenselijk was. Het zou een de ‘samenleving splijtende discussie’ met 'desastreuze effecten’ opleveren, aldus Kok.

Met een verklaring van Zorreguieta in de hand, kon Wim Kok het parlement om de voor de erfopvolging en het toekomstige koningschap noodzakelijke toestemming vragen voor het huwelijk. Willem-Alexander had dat moment overigens niet afgewacht. Hij had zijn vriendin op de vijver van Huis ten Bosch al ten huwelijk gevraagd.

Kok redde met zijn handelen de monarchie, maar de PvdA-leider vond het eigenlijk maar zonde van zijn kostbare tijd dat hij zich intenstief moest bezighouden met het liefdesleven van Willem-Alexander. Dat de prins bij een reis naar de Verenigde Staten ook nog eens domme dingen zei naar aanleiding van een Argentijns krantenartikel hielp ook niet om in alle rust en dicretie tot een oplossing te komen. 'Hij was een beetje dom', oordeelde later ook Máxima.

Reactie van het Hof

Namens koning, koningin en prinses Beatrix meldt de RVD: "Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok. Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons Poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken. Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie."

20 oktober 2018 - 19:12 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties