×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koninklijk gezin is nog lang niet van alle steigers af

Koninklijk gezin is nog lang niet van alle steigers af

Goed nieuws voor koning Willem-Alexander en zijn gezin op Prinsjesdag. Oplevering van het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch is voorzien voor eind van dit jaar, aldus de toelichting op de begroting van de koning. Voor volgend jaar zijn geen uitgaven meer voorzien voor groot onderhoud of renovatie en dus kunnen de verhuisdozen worden besteld.


Willem-Alexander hield er overigens al rekening mee, want tijdens de fotosessie aan het begin van de zomer voorspelde hij al tegen de jaarwisseling te kunnen verhuizen. Maar nu staat het ook zwart op wit in de stukken die de Staten-Generaal kregen aangeboden. Er is 63,1 miljoen euro vrijgemaakt voor de na de troonswisseling in 2013 begonnen renovatie, waarna het ministerie van Binnenlandse Zaken 18 miljoen bijdraagt. De rest is betaald uit een speciaal daarvoor gecreëerd potje bij het Rijksvastgoedbedrijf.

De koning is daarmee overigens niet uit de werkzaamheden. Vanaf volgend jaar is er onderhoud voorzien voor de logeervleugel van Paleis Noordeinde, waar buitenlandse en andere gasten worden ondergebracht als ze in Den Haag op bezoek zijn. Zo verbleven koning Abdullah en koningin Rania hier eerder dit jaar tijdens hun officieel bezoek aan Nederland. Er worden onder meer loden leidingen vervangen en de inrichting wordt vernieuwd. De kosten worden binnen de bestaande begroting gedekt aldus de toelichting.

Het Koninklijk Paleis in Amsterdam ontkomt ook niet aan steigers. Het plan is om volgend jaar te beginnen met de al in 2015 aangekondigde renovatie van de iconische Burgerzaal, waarvoor nu nog 'multidisciplinair' bouwhistorisch onderzoek wordt gedaan. Ook gaan in 2019 werklieden voor reparatiewerkzaamheden het paleisdak op en wordt de timpaan/gevel aan de kant van de Nieuwezijds Voorburgwal hersteld. Dat is bij de eerdere renonatie van het paleis vanwege bezuiningingen niet gebeurd.

Bron: ANP
19 september 2018 - 13:12 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties