×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Restauratie Gouden Koets is monnikenwerk

Ook Binnenhof binnenkort op de schop

Restauratie Gouden Koets is monnikenwerk

De restauratie van de Gouden Koets is monnikenwerk. Dat blijkt uit een korte reportage van de werkzaamheden aan het kostbare rijtuig die de NOS dinsdagmiddag op NPO1 tijdens de uitzending over Prinsjesdag laat zien.


De Gouden Koets is na Prinsjesdag 2015 helemaal uit elkaar gehaald en wordt sindsdien in onderdelen gerenoveerd en gerepareerd. Daarbij zijn over heel Nederland verspreid experts ingeschakeld, die bijvoorbeeld alles weten van textielherstel of het restaureren van het houtsnijwerk en die naast vakkennis ook beschikken over engelengeduld want het luistert allemaal zeer nauw.

De Gouden Koets is dit jaar precies 120 jaar oud en is nooit eerder zo grondig aangepakt. Hoe lang de restauratie gaat duren is vooraf niet bekendgemaakt, maar de opknapbeurt van de oudere Glazen Koets duurde zeven jaar.

Herrie

Dat betekent dat de Gouden Koets, die in 1903 voor het eerst op Prinsjesdag werd gebruikt, wellicht in 2021 weer door de straten van Den Haag kan rijden, al zal dat wellicht niet naar de Ridderzaal zijn omdat tegen die tijd het Binnenhof vijf jaar onder handen wordt genomen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruiken dinsdag ook de Glazen Koets om van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal te rijden. Maandagmorgen is op het strand van Scheveningen door de cavalarie met veel kabaal nog geoefend voor de optocht, om de paarden te laten wennen aan de mogelijke herrie op Prinsjesdag.

Bron: Anp
17 september 2018 - 16:06 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties