×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima van Zevenaar naar Ittervoort voor muziekproject

Máxima van Zevenaar naar Ittervoort voor muziekproject

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van koningin Máxima. Ze vindt daarom ook dat alle kinderen de kans moeten krijgen om kennis te maken met muziek. De koningin is woensdag als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas in Gelderland en Limburg aanwezig bij de ondertekening van convenanten waardoor de jeugd daar de mogelijkheid krijgt muziekonderwijs te krijgen.


Anders dan bij het zingen van het Wilhelmus en Sinterklaas-liedjes is Máxima zelf niet echt in het openbaar getreden met haar zangkunsten en ook haar dochters beperken hun vaardigheden tot de eigen kring. Zo zong ze met de kinderen onder meer op Willem-Alexanders vijftigste verjaardag. Argentijnse media wisten op basis van gesprekken met genodigden ook te melden dat bij de uitvaarten van zowel Máxima's vader Jorge Zorreguieta als Máxima's zus Inés bij het graf door de koningin en haar familie was gezongen, en muziek gemaakt.

Muziek kan op die manier troost geven, en op andere momenten juist vreugde. Maar dan moet er wel een mogelijkheid zijn om met muziek kennis te maken en de door Máxima gesteunde stichting Méér Muziek in de Klas wil dat alle 1,6 miljoen basisschoolleerlingen vanaf 2020 goed en structureel muziekonderricht krijgen. Daarvoor wordt nu de infrastructuur opgezet, zoals zorgen dat muziek ook een rol speelt op de Pabo voor toekomstige juffen en meesters, en het opzetten van lokale samenwerkingsverbanden waardoor muziekonderwijs wordt verankerd.

Groningen was vorig jaar november de eerste waar zo'n convenant werd gesloten en koningin Máxima kan woensdag zowel in Zevenaar als Ittervoort toezien hoe daar lokale en provinciale afspraken worden bekrachtigd. Uiteraard gaat de ondertekening gepaard met veel muziek, zoals een speciaal lied dat duizend Liemerse kinderen voor de koningin ten gehore zullen brengen bij theater Het Musiater. Ook in de Adams Muziekcentrale in Limburg klinkt een bijzonder lied voor de hoge gast. Méér Muziek in de Klas hoopt dat binnenkort ook Friesland en Zeeland klaar zijn om de afspraken over muziekonderwijs vast te leggen.

Foto: RVD/Erwin Olaf
27 juni 2018 - 11:06 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties