×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Het Loo ruimt Wilhelmina's bijzondere esdoorn

Prinses Juliana nam boom me na oorlogsjaren in Canada

Het Loo ruimt Wilhelmina's bijzondere esdoorn

De historische Canadese esdoorn van koningin Wilhelmina moet het veld ruimen. Volgens Paleis Het Loo is de boom niet meer te redden. Bij de laatste storm is de helft van de kroon van de koninklijke boom afgebroken.


Elk moment dat Wilhelmina in haar laatste levensjaren uit het raam keek vanuit haar appartement op Paleis Het Loo, zag ze de grote esdoorn. Na de Tweede Wereldoorlog nam prinses Juliana die voor haar moeder mee vanuit Canada, het land waar ze met haar gezin de oorlogsjaren had doorgebracht. De 'maple leaf' is het nationale symbool van Canada. De vlag van het land wordt gevormd door een esdoornblad en diens bijzonder rode herfstkleur.

 In maart 1947 werd het als klein boompje geplant aan de achterzijde van het paleis in Apeldoorn. Het was er een uit een twaalftal, maar deze kreeg de meest prominente plek. Bezoekers die de afgelopen jaren op het Paleis kwamen, konden de boom zien bij de Balzaal, het paleisrestaurant. 

Al jaren ging het slecht met de boom. Hij was onder meer aangetast door tonderzwam, die de boom verzwakte. Daarom werden de takken van de imposante boom in 2012 flink gekortwiekt om verdere uitval van takken te voorkomen. Eerder dat jaar beschadigde een storm de kroon van de imposante boom. Oranjeliefhebbers hopen dat een van de enten die van de boom is genomen terug zal worden geplaatst op de originele plek. 

Foto: PaleisHetLoo.nl
22 juni 2018 - 13:34 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties