×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Staatsbezoek Willem-Alexander onderbroken voor herdenking

Staatsbezoek Willem-Alexander onderbroken voor herdenking

Koning Willem-Alexander heeft donderdag zijn staatsbezoek aan Litouwen een dag onderbroken. Op 14 juni herdenkt Litouwen namelijk dat op die dag in 1941 de Sovjet-bezettingsmacht begon met ,,massadeportaties en genocide'' . Overal in het land zijn herdenkingen en plechtigheden. Het staatsbezoek gaat om die reden pas vrijdag weer verder.


In zijn tafelrede bij het staatsdiner woensdagavond memoreerde Willem-Alexander aan de zwarte bladzijden uit de Litouwse historie. "Uw lange geschiedenis is vol contrasten. Zij kende bittere jaren waaraan geen einde leek te komen. Jaren waarin het land in de greep was van onderdrukking, angst en willekeur en waarin veel onschuldige slachtoffers vielen. U staat er morgen nadrukkelijk bij stil. "

De drie Baltische republieken werden in 1940 door de Sovjet-Unie bezet en 'op eigen verzoek' ingelijfd. Om aan het potentiële verzet een einde te maken besloot Moskou om de culturele en politieke elite en andere anti-Sovjet elementen uit de samenlevingen in Estland, Letland en Litouwen weg te voeren. Eerst trof dat de politieke leiding, daarna ging het om tienduizenden mensen.

Op 14 juni 1941 begon het massatransport naar Siberië. Vanuit Litouwen alleen werden in enkele dagen tijd 17.000 mensen in goederenwagons afgevoerd. In Letland ging het om 15.000 mensen, en uit Estland werden 10.000 Esten weggevoerd. Het merendeel van de gevangenen overleed door honger en ontbering. Volgens het Genocide museum in Vilnius verloor Litouwen in totaal een miljoen mensen door deportaties, Holocaust, en de gevolgen van beide.

Bron: ANP
14 juni 2018 - 12:38 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties