×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

'Co-piloot Van Buuren' schuift aan bij Estse president

'Co-piloot Van Buuren' schuift aan bij Estse president

De Estse president Kersti Kaljulaid koos voor het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek van 'parttime co-piloot Van Buuren', zoals ze koning Willem-Alexander in haar tafelrede noemde, voor een bijzondere locatie. Ze had haar Nederlandse gasten uitgenodigd in kasteel Keila Joa, op dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Tallinn.


Een kasteel met veel historie, zoals zoveel in Estland, dat wel wordt omschreven als een land met een 'overschot aan geschiedenis'. Het buitenverblijf, met een fraaie waterval in de royaal bemeten achtertuin, is gebouwd door de Baltisch-Duitse baron Alexander von Benckendorff, en diende als ontvangstruimte en tijdelijke residentie voor vooraanstaande gasten uit tsaristisch Rusland.

Na het vertrek van Duitsers en Russen in de jaren tussen de wereldoorlogen, toen Estland onafhankelijk was geworden, was het kasteel in gebruik bij het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het paste dan ook bij de aanleiding van het koninklijk staatsbezoek - de viering van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid - om Willem-Alexander uitgerekend hier te ontvangen.

Het was een klein gezelschap dat een menu met typisch Estse producten kreeg aangeboden, met onder meer gerookte paling en hertenfilet uit Saaremaa, en een mousse van rabarber-witte chocolade en rabarbersorbet toe. Opvallend was dat de volksliederen werden gezongen, waarbij de Esten hun eigen volkslied ingetogen, maar met veel trots meezongen.

Muziek zit de Esten in de genen. Dat wist ook Willem-Alexander. "Sprekend over inspiratie uit Estland, mag zeker uw fantastische muziekcultuur niet ongenoemd blijven. Arvo Pärt, die hier in ons midden is, behoort tot de favoriete componisten van mijn vrouw en mij. Die bewondering delen wij met heel veel mensen in Nederland", zei de koning in zijn tafelrede.

Bron: ANP
12 juni 2018 - 22:45 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties