×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima ervaart: Indiër wil thuis gekookt eten

Máxima ervaart: Indiër wil thuis gekookt eten

Er was vooraf enige overredingskracht nodig om koningin Máxima naar de dabbawala's te laten gaan tijdens haar VN-werkbezoek aan Mumbai. Het secure werk dat deze 5000 maaltijdbezorgers in de Indiase metropool verrichten, houdt namelijk een erg traditionele rolverdeling in stand.


Een dabbawala - ruw te vertalen als drager van een lunchtrommel - haalt 's ochtends bij iemand thuis de middagmaaltijd op en bezorgt die op het werk, om later de lege trommel ook weer terug te brengen. Het is een systeem dat werkt met de precisie van een uurwerk, waarbij de gemiddelde bezorger dagelijks 70 kilometer aflegt - de lokale treinen hebben zelfs speciale wagons voor alle trommels - en veertig lunches brengt, of overdraagt aan de volgende schakel in de bezorgketen.

Dat het al meer dan honderd jaar bestaat, komt door de Indiase liefde en voorkeur voor homemade-eten. Er gaat niks boven zelf gekookt en vers eten. Maar in de grond is het weinig emancipatorisch. De vrouw wordt geacht te koken voor een man die zelf te beroerd is zijn lunch mee te nemen en ook zijn lege trommel niet mee naar huis neemt. De vrouw is ook belast met de betaling van de bezorgers, terwijl de man het geld verdient. Er is overigens wel een kentering, omdat ook in Mumbai vrouwen zijn gaan werken en de maaltijden deels ook door restaurants worden bereid of door de kok die zeker de betere middenklasse zich kan veroorloven. Het Nederlandse broodje kaas of een krentenbol als lunch, is echter onbestaanbaar.

De dabbawala's hebben dan ook nog toekomst, en omdat het betalingssysteem waarmee ze werken 21e-eeuws is, was Máxima in haar VN-rol te bewegen om te kijken hoe het gebruik van de PayTM QR mobiele betaling in de praktijk uitpakte. Dat de bezorgers niet langer met contant geld over straat moesten, maakte een groot verschil zo leerde de koningin. En de mogelijkheden van de digitale betaalrekening kunnen worden uitgebouwd, naar sparen of verzekeren zodat ook de vaak laag opgeleide en laaggeletterde maaltijdbezorgers toegang hebben tot financiële diensten.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
31 mei 2018 - 11:25 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties