×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Ontroerend beeld in terugblik inhuldiging

Ontroerend beeld in terugblik inhuldiging

De NOS kijkt vandaag uitgebreid terug op de inhuldigingsdag van koning Willem-Alexander, precies vijf jaar geleden. Nadat Dionne Stax zondagavond terugblikte met deelnemers aan het spektakel in Amsterdam, van wapenherauten tot de kapitein van de boot tijdens de koningsvaart, biedt De Inhuldiging Van Willem-Alexander (NPO1, 17.10 uur) een soms zelfs ontroerend beeld van de gebeurtenissen op 30 april 2013.


De NOS had die dag tientallen camera's in en op de Dam, het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en later op en langs het water van het IJ. Programmamaker Etienne Glebbeek heeft de vele toen opgenomen uren materiaal opnieuw bekeken en op originele en soms verrassende wijze versneden of samengevoegd. Bijzonder sterk is een 'splitbeeld' van Willem-Alexander en Beatrix bij de woorden die de nieuwe koning in zijn inhuldigingstoespraak richtte tot zijn moeder.

In een klein uur wordt een compleet beeld geschetst van de inhuldigingsdag. Het vermaarde Koningslied komt voorbij, de koningsvaart met stop bij Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de tranen van de oranjefans op de Dam, én de op weinig democratische wijze afgevoerde republikeinse demonstrant alsmede het zelf bewuste knikje van Amalia, die die dag de eerste Prinses van Oranje werd.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
30 april 2018 - 13:35 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties