×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Jan Taminiau toont beroemde jurken Máxima

Jan Taminiau toont beroemde jurken Máxima

Een aantal beroemde jurken van koningin Máxima is vanaf zaterdag te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Modeontwerper Jan Taminiau toont daar zijn werk, waaronder de jurken die Máxima vijf jaar geleden droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.


Taminiau laat niet alleen de uiteindelijke resultaten zien, maar ook wat zich voorafgaand in zijn hoofd heeft afgespeeld. Zo is de werktafel die hij al zijn loopbaan lang gebruikt naar het museum gezeuld, waarop het patroon voor een jurk voor de koningin is gelegd. En projecties aan de muur tonen onder meer hoe hij beelden (zee, zand, groen en kassen) vanuit het vliegtuig opnam en verwerkte in een hesje en een broek.

In de gewoonste dingen ziet hij soms een ziel. Bij het fameuze 'postzakjasje' zegt hij in de begeleidende tekst dat hij in zijn eerste atelier reststoffen verzamelde in een oude postzak: 'Ineens besefte ik wat daar allemaal in had gezeten', doelend op lieve, boze en gezellige brieven.

Taminiau maakte de selectie 'uit mijn kinderen' zelf, maar vindt het nu 'een beetje raar' om het overzicht te zien: 'Ik heb geen jurken gemaakt om ze naast elkaar te zetten. Als jongen fantaseerde ik dat ik jurken ging maken. Nu heb ik gedaan wat ik heb gedroomd'. Hij zegt dingen over zichzelf te hebben (her)ontdekt: 'Je groeit door en gaat van jurk naar jurk. Ik zag een eindexamenstuk met bloemen weer. Dat was ik eigenlijk vergeten, maar bloemen komen telkens terug'.

Jan Taminiau: Reflections duurt tot en met 26 augustus. Naast de jurken van Máxima zijn ook onder meer een kleedje voor Lady Gaga, een kostuum uit sciencefictionfilm Hunger Games en een paar zilverglimmende stappers voor Beyoncé te zien. Bezoekers kunnen de ontwerper er persoonlijk horen vertellen op 3 mei, 7 juni, 5 juli en 2 augustus.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
18 april 2018 - 10:34 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties