×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

RVD: 'Iedereen blij maken bij fotosessie moeilijk'

RVD: 'Iedereen blij maken bij fotosessie moeilijk'

Het is moeilijk om alle media tevreden te stellen bij het jaarlijkse fotomoment aan het begin van de koninklijke skivakantie in Oostenrijk.


De televisieteams willen graag bewegende beelden: koning en zijn gezin bij een afdaling op de ski's. Fotografen vinden dat ook wel leuk, maar klagen ondertussen wel over helmen en skibrillen. Verslaggevers zouden graag weer een praatje maken met koning en koningin, terwijl de Oranjes zelf zo snel mogelijk klaar willen zijn zodat de krokusvakantie echt kan beginnen.

Het wegen van al die belangen is een taak van de Rijksvoorlichtingsdienst, die met hulp van het toerismebureau van Lech een plek probeert te vinden waar de persontmoeting in betrekkelijke rust kan plaatsvinden, maar waar ook fraaie opnamen kunnen worden gemaakt. De afgelopen jaren werd steeds gekozen voor Oberlech, vlak bij een skilift en een korte afdaling zodat ook daadwerkelijk een stukje kon worden geskied: tv blij, fotografen tevreden.

Andere vakantiegangers hadden de plek inmiddels ook ontdekt en kwamen in steeds groteren getale, gewapend met camera's en mobiele telefoons opdagen bij het treffen in de sneeuw. Het koningspaar liet zich die extra belangstelling aanleunen en maakte af en toe ook een praatje met de 'fans'. Voor de beroepsfotografen was het publiek lastig om mee te werken. Mede daarom werd de roep om een andere ontmoetingsplek te vinden sterker. Daarnaast was de sjeu er ook wel af.

Het skigebied van Lech is enorm groot. Het is een van de vele aantrekkelijke aspecten van het Oostenrijkse dorp waar de Oranjes sinds 1959 vaste klant zijn. Maar er zijn niet veel plekken waar vijftig man media in alle rust hun werk kunnen doen, en ook nog fatsoenlijke opnamen kunnen maken. Een alternatief voor Oberlech was dus niet meteen gevonden. Uiteindelijk viel de keuze op de Rüfikopf, hoog boven het dorp, met een adembenemend uitzicht over de wijde omgeving.

Het leverde vandaag nieuwe beelden op, maar geen skiënde prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Vanaf de Rüfikopf kan weliswaar worden geskied, maar voor meerdere afdalingen zou de fotosessie dan met minstens een uur verlengd moeten worden. Dat was geen optie. Dus moesten de media het bij de extreem lage temperaturen doen met de koninklijke familie die in verschillende opstellingen gewillig poseerde in de sneeuw en zon, en daarna met de skigondel weer vertrok om aan de vakantie te beginnen.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
26 februari 2018 - 12:40 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties