×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Kreeg Nederland glamour door Máxima?

Door Marc van der Linden

Iedereen in Nederland zal zeggen dat het Nederlandse hof door Máxima glamour heeft gekregen. Het is zeker zo dat de echtgenote van koning Willem-Alexander iets heeft toegevoegd aan het koningshuis vanaf het moment dat in maart 2001 de verloving werd aangekondigd. Toen heeft ze zich volledig aan Nederland overgegeven en inmiddels is Máxima ons beste visitekaartje.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning praat in Peking over mensenrechten

Koning praat in Peking over mensenrechten

Tijdens het diner dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima gisteravond in Peking hadden met de Chinese president Xi Jinping zijn ook de mensenrechten aan de orde gesteld. Dat zei de koning na afloop bij een ontmoeting met Nederlandse media. Net als bij de vorige bezoeken zijn alle relaties, in de breedst mogelijke zin besproken, aldus de koning.


Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken bevestigde dat er zowel bij het diner als in het voorgaande overleg met Xi een goed en open gesprek had plaatsgevonden waar zaken als Tibet, de Oeigoeren, godsdienstvrijheid en de behandeling van tegenstanders van het communistische bewind aan de orde zijn gekomen.

'Mensenrechten zijn in alle gesprekken aan de orde geweest, ook in de ontmoetingen met mijn collega Wang Yi en bij premier Li Keqiang', aldus de bewindsman. Het diner in het regeringscomplex Zhongnanhai duurde anderhalf uur langer dan gepland, mede door de 'goede gesprekken' zo vertelde Zijlstra.

Koning Willem-Alexander noemde zijn 'flitsbezoek' waarvan de ontmoeting met de Chinese president en diens vrouw Peng Liyuan het hoofdbestanddeel vormde, geslaagd. De tussenstop in Peking, op weg naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, was een goede gelegenheid de goede banden te bestendigen, zo zei de koning. Hij heeft president Xi Jinping in minder dan vier jaar tijd nu drie keer ontmoet. Dat was volgens hem geen bewijs dat Nederland in China een streepje voor heeft, maar het toonde wel 'dat onze banden heel hecht zijn'.

Koning Willem-Alexander vertrekt vandaag naar Zuid-Korea, waar koningin Máxima zich vrijdag bij hem voegt voor de opening van de Winterspelen. De koningin werkt vandaag in Peking nog een economisch programma af.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
08 februari 2018 - 09:53 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties