×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Oordopjes

Door Marc van der Linden

Ze doet het toch maar, op haar 92ste. Koningin Elizabeth viert haar verjaardag meestal in huiselijke kring, maar dit jaar kwam ze met haar familie naar de Royal Albert Hall, waar ze vanuit de koninklijke loge allerlei optredens bekeek. Ze zal het overgrote deel niet hebben gekend. Reggae-artiest Shaggy bijvoorbeeld, die met nogal heftige heupbewegingen over het podium ging.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar voor bliksembezoek naar Peking

Koningspaar voor bliksembezoek naar Peking

Koning Willem-Alexander wordt woensdag voor een verblijf van amper 24 uur verwacht in Peking. Hij is door president Xi Jinping uitgenodigd een tussenstop te maken op weg naar de Olympische Winterspelen, die aan het einde van de week beginnen in de Zuid-Koraanse stad PyeongChang. Met de Chinese president heeft de koning een korte ontmoeting, gevolgd door een diner.


Ook koningin Máxima reist mee naar China. Zij blijft een dag langer en heeft donderdag nog een uitgebreid economisch programma. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken vergezelt het koningspaar en heeft zelf nog een gesprek met zijn Chinese collega Wang Yi.

Dat de Chinese leider het koningspaar zo snel na hun staatsbezoek in 2015 weer heeft teruggevraagd, is bijzonder. Staatshoofden en regeringsleiders staan in de rij om in Peking hun opwachting te maken en de handelsrelaties met de tweede economie van de wereld te verbreden en te verdiepen. Xi Jinping bewaart evenwel goede herinneringen aan zijn eigen staatsbezoek aan Nederland in maart 2014 en ook bij de visite van Willem-Alexander en Máxima was het contact warm en hartelijk. Kennelijk reden genoeg om de kennismaking te hernieuwen.

Het koningspaar hoefde niet lang na te denken over het verzoek. Het is de moeite waard om in de betrekkingen met de opkomende wereldmacht te investeren, aldus een toelichting in Den Haag. Op de koninklijke agenda vormt de ontvangst door Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan het hoofdbestanddeel. De Chinezen hebben echter ook een ontmoeting geregeld met premier Li Keqiang, die het uitgebreide Nederlandse gezelschap woensdagmiddag ontvangt in de Grote Hal van het Volk.

Máxima heeft een dag later onder meer een ontmoeting met Nederlandse en Chinese ondernemers. Ze praat bij een Nederlands-Chinees architectenbureau ook met Chinese architecten over duurzame stadsontwikkeling en waterhuishouding, terreinen waarop Nederland en China kunnen samenwerken. De koningin reist vervolgens vrijdag ook maar Zuid-Korea, voor de opening van de Winterspelen.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
05 februari 2018 - 09:55 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties