×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning bij sluitingsceremonie tribunaal

Koning bij sluitingsceremonie tribunaal

Koning Willem-Alexander was donderdagmiddag aanwezig bij de sluitingsceremonie van het Joegoslavië-Tribunaal in de Ridderzaal in Den Haag. Het tribunaal sluit officieel op 31 december zijn deuren.


Tijdens de ceremonie hielden onder meer António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken een toespraak. 'Het verhaal van dit tribunaal is er een van juridisch succes', zei Zijlstra in zijn welkomstwoord. 'Het was een unieke rechtbank. Uniek vanwege de aanklacht tegen een staatshoofd. Uniek in zijn jurisprudentie. Uniek in het veroordelen van zoveel mensen beschuldigd van wreedheden en seksueel geweld in oorlogstijd'.

Het Joegoslavië-Tribunaal is opgericht ten tijde van de Balkanoorlog in 1993 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en moest oorlogsmisdadigers berechten en bestraffen. De afgelopen 24 jaar zijn in totaal 161 verdachten voorgeleid. De meesten van hen zijn veroordeeld. De nog lopende (beroeps-)zaken zullen worden afgehandeld door het VN Restmechanisme voor Internationale Hoven (Mechanism for International Criminal Tribunals).

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
21 december 2017 - 16:48 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties