×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Paleis Soestdijk in andere handen

Paleis Soestdijk in andere handen

De sleutels van Paleis Soestdijk en het bijbehorende terrein worden woensdagmiddag door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan particulieren. Ze gaan er in de toekomst met name tentoonstellingen en presentaties over innovatieve ontwikkelingen presenteren.


De initiatiefnemers ontwierpen het plan Made By Holland voor Soestdijk. Ze werden deze zomer door het Rijksvastgoedbedrijf uitverkoren uit de drie laatste kandidaten met ideeën voor het paleis dat zo belangrijk is in de geschiedenis van de Oranjes.

Dat is nu elf jaar open voor publiek en trok over die periode 1,1 miljoen bezoekers. Belangstellenden kunnen voorlopig ook gewoon blijven komen. Omdat de groep achter Made By Holland door vergunningsprocedures waarschijnlijk pas in 2019 fysiek aan de slag kan, blijven paleis en tuinen open voor publiek en worden er ook weer rondleidingen, concerten en tentoonstellingen georganiseerd. Met name in die tentoonstellingen willen de ondernemers al wel 'voorsorteren' op de nieuwe bestemming.

In de kerstvakantie doen ze er nog een schepje bovenop voor het publiek. De tuinen zijn dan van 17.00 tot 20.00 uur gratis open voor wie wil kijken naar een speciale videopresentatie op de gevel van het paleis. De korte show gaat over historie en toekomst. Ze is te zien van 21 december tot en met 7 januari, met uitzondering van kerstavond, eerste kerstdag en oud en nieuw.

Het paleis staat leeg sinds de dood van zijn laatste bewoner prins Bernhard in 2004, die het in 1937 met prinses Juliana had betrokken. Na dik drie eeuwen verloor Paleis Soestdijk met Bernhard zijn functie als jachthuis, zomerverblijf en uiteindelijk permant woon- en werkpaleis van de Oranjes.

Voor de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina is het hun ouderlijk huis, al was het daar zoals bekend niet altijd pais en vree. De beelden van de koninklijke familie op het bordes tijdens de defilés op de koninginnedagen tot 1980 staan ook nog bij veel Nederlanders op de netvliezen gebrand.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
19 december 2017 - 19:19 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties