×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Kerstcadeaus verkopen

Door Marc van der Linden

Aan het Engelse hof worden tradities lang in stand gehouden. Een van die tradities is dat de Engelse koningin haar honderden personeelsleden met kerst persoonlijk een geschenk overhandigt. Dat was lange tijd een heel gedoe, want de ontvanger moest aangeven wat hij of zij wilde hebben en dat moest dan gekocht worden. Zo’n twintig jaar geleden besloot Elizabeth het roer om te gooien. Ze liet vanaf toen elk jaar een speciaal cadeau maken dat alleen aan het personeel gegeven werd en daardoor zeer…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar bedankt Portugal met Friese fado

Koningspaar bedankt Portugal met Friese fado

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa woensdagavond met een concert in het Teatro Nacional Dona Maria II bedankt voor zijn gastvrijheid tijdens het staatsbezoek aan Portugal. Het koningspaar sluit het bezoek donderdag af.


Het concert bracht een interessante mix van Portugese muziek, in de eerste plaats vertolkt door de in Nederland zeer populaire Cristina Branco, en door Friezin Nynke Laverman die zich in haar muziek en werk liet inspireren door de Portugese fado. Maar haar liederen werden wel gezongen in het Fries.

Voor zover bekend was het gebruik van Fries ook een primeur bij de contraprestaties die onder koningin Beatrix zijn begonnen, als dankbetuiging voor de genoten gastvrijheid bij een staatsbezoek en als vervanging van het tot dan toe gebruikelijke oersaaie retourdiner. Dat volgde altijd daags na het staatsbanket, waarbij doorgaans dezelfde gasten weer met elkaar aan tafel moesten.

Beatrix bedacht dat een concert of dansvoorstelling plezieriger én qua netwerken veel nuttiger zou zijn. Haar zoon heeft het inmiddels ingeburgerde gebruik overgenomen, maar wel aan de tijdgeest aangepast. Het programma is ingekort - het concert neemt vijftig minuten in beslag - en enigszins versoberd.

Het optreden van een Portugese met een Nederlandse zangeres was in Lissabon een andere innovatie of primeur, maar Branco heeft gezongen gedichten van Jan Slauerhoff op haar repertoire staan en paste daarmee goed bij de feestelijke avond.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden
12 oktober 2017 - 10:00 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties