Placeholder

Willem-Alexander: ‘Italië onmisbaar voor stabiliteit’

Het staatsbezoek aan Italië "komt op een belangrijk moment". Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmiddag in het Quirinaal, het Italiaanse presidentieel paleis in Rome. Aan het einde van de ontvangst door president Sergio Mattarella gaven beide staatshoofden een korte verklaring.

De koning verwees naar de zestigste verjaardag van de Verdragen van Rome. "Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit", aldus Willem-Alexander.

"Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met u aan versterking van het Europese zelfvertrouwen. Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zulken wij daar op Sicilië meer over horen", vervolgde hij.

President Mattarella was "heel dankbaar" voor de Nederlandse steun en solidariteit bij het migratieprobleem. Ook de samenwerking bij de misdaadbestrijding werd op prijs gesteld.