×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Feest van herkenning in Koninklijk Paleis

Feest van herkenning in Koninklijk Paleis

Van geboortewieg tot inhuldiging, van het shirt van Johan Cruijff tot het ruimtepak van André Kuipers en de gouden medaille van Anky van Grunsven: bij de bijzondere tentoonstelling '50 jaar' in het Koninklijk Paleis in Amsterdam gaan de eerste halve eeuw van Willem-Alexander en de afgelopen vijftig jaar van Nederland hand in hand.


De expositie wordt vrijdagavond door de koning en koningin Máxima ingewijd, samen met de 150 'medejarigen' die Willem-Alexander te eten heeft gevraagd in het paleis. In vijf vrolijke en kleurrijke vitrines - eigenlijk omgebouwde kassen - zien ze dan een selectie van hoogte- en dieptepunten uit de periode 1967-2017 uitgestald.

De nadruk ligt niet op het leven van de koning, al vormt dat wel een rode draad met het uitstallen van zijn doctoraalscriptie als pikant onderdeel. Maar ook meer algemene gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod. Het veranderend voedselaanbod, de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen, successen in de sport en bij het Songfestival.

Mus

In elke vitrine zijn wel herkenningspunten. Soms heel duidelijk, zoals met de trouwjurk van Máxima, soms meer subtiel zoals de in Nederland wereldberoemde mus die het leven liet omdat hij een bedreiging vormde voor de recordpoging dominostenen laten omvallen.

Na de koninklijke rondgang gaan de deuren van het paleis vijftig uur - vijftig voor de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander - open voor het publiek. Dat krijgt niet alleen de tentoonstelling te zien, maar er zijn ook doorlopend dans- en muziekuitvoeringen door studenten van de Hogeschool voor de Kunst en conservatoria. De gratis toegangskaarten zijn allemaal al vergeven, maar de expositie is ook nog te zien tussen 5 en 14 mei.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
28 april 2017 - 15:16 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties