Placeholder

Paard dat koning cadeau kreeg is overleden

Het paard Bontfire dat koning Willem-Alexander in 2013 cadeau kreeg tijdens zijn kennismakingsbezoek aan de provincie Utrecht, is overleden. Dat meldt de gemeente IJsselstein op haar website.

In IJsselstein kreeg Willem-Alexander op 30 mei 2013 volgens eeuwenoude traditie een paard aangeboden. De Oranjes zijn sinds jaar en dag ook baron van de Utrechtse plaats en als in het verleden de stadhouder op bezoek kwam, bood de staf hem een paard aan. Bontfire ging niet mee naar Wassenaar of Den Haag, maar werd door baron Willem-Alexander meteen overgedragen aan woonzorgcentrum Ewoud in IJsselstein.

Op de website van de gemeente staat dat de omstandigheden in de aangepaste dierenweide niet ideaal waren. De gemeente zocht een andere plek, waar het dier meer bewegingsvrijheid had en gezelschap van andere paarden of pony’s. Hiervoor was het noodzakelijk dat Bontfire een medische keuring onderging. "Uit deze keuring is helaas gebleken dat Bontfire diverse, chronische orthopedische problemen heeft, met als gevolg chronische pijn'', meldt de gemeente. ''De Universiteitskliniek voor Paarden heeft daarom helaas het advies moeten geven, uit welzijnsoverwegingen, Bontfire in te laten slapen. Dat is inmiddels gebeurd."

Volgens de gemeente is de verslagenheid bij Ewoud en de betrokken vrijwilligers groot. "Niemand had dit aan zien komen. Uit respect naar Bontfire is besloten hem een verder lijden te besparen en te laten inslapen." Het bestuur van het zorgcentrum denkt nog na over een blijvende en tastbare herinnering aan Bontfire.