×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar legt bloemen in Buchenwald

Koningspaar legt bloemen in Buchenwald

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in Buchenwald bloemen gelegd op de gedenkplaats voor de slachtoffers van het voormalige Duitse concentratiekamp aan de rand van Weimar. Op de gedenkplaat staan de namen van de vijftig landen waar de omgekomen gevangenen vandaan kwamen.


Het koningspaar kreeg een uitgebreide rondleiding door de tentoonstellingsruimten van Buchenwald en leerde daar onder meer dat er meer Nederlanders hebben verbleven dan aanvankelijk gedacht. Volgens de laatste stand van het onderzoek waren het er zeker 4500, veel meer dan de eerder aangenomen 3300.

Nederlandse onderzoekers, die het paar ook uitleg gaven, zijn bezig met het aanleggen van een database waarin verschillende lijsten met gevangenen - onder meer doorgangskamp Amersfoort, vernietigingskamp Auschwitz en Buchenwald - worden gecombineerd. Op die manier kwam ook aan het licht dat er meer Nederlanders in Buchenwald zaten dan werd aangenomen.

Crematorium
Voor de bloemenhulde bezochten Willem-Alexander en Máxima ook het crematorium. Gebouwd om de nazi-misdaden te verhullen en de bewijzen daarvan te vernietigen, zijn juist de crematoria de sterkste bewijsstukken van de in de kampen bedreven misdaden. In Buchenwald vonden 56.000 mensen de dood.

Koning Willem-Alexander verwees naar de misdaden in zijn tafelrede bij zijn aansluitende bezoek aan de Anna Amalia bibliotheek in Weimar, de culturele hoofdstad van Duitsland.

Foto: BuzzR
08 februari 2017 - 14:39 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties