×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Te koop: regeringsvliegtuig PH-KBX

Binnenkijken in het vliegende paleis van WA

Te koop: regeringsvliegtuig PH-KBX

Weinig mensen hebben de kans gekregen om eens rond te kijken in de PH-KBX, het regeringstoestel waarin de Oranjes vaak vliegen. Willem-Alexander, die het toestel geregeld zelf bestuurt, moet er binnenkort afscheid van nemen. Het vliegtuig staat nu te koop en is daarom voor iedereen te zien.


Het regeringsvliegtuig staat officieel te koop. De regering heeft nog geen besluit genomen over de opvolger van het toestel dat in 2018 moet worden vervangen. Dan stopt KLM namelijk met het onderhoud, omdat ook hun Fokker 70's uit de roulatie worden gehaald. De PH-KBX, een Fokker 70 die sinds 1996 door de staat wordt gebruikt, staat in de tussentijd alvast op internet in de etalage. Een bedrag wordt er niet genoemd, wel dat het toestel 'scherp geprijs' is en uitstekend is onderhouden door KLM en Fokker. Gemiddeld maakt de KBX volgens de opgave 'slechts 400 vlieguren per jaar'. Door de toekomstige verkoop is meer dan ooit te zien van het interieur. Zoals de comfortabele stoelen die in 2008 in opdracht van de koningin zijn vervangen. Toen is er ook led-verlichting aangebracht en andere noviteiten. Natuurlijk beschikt het regeringstoestel ook over een entertainmentsysteem en over internet, zodat reistijd efficiënt als werktijd kan worden benut. Zelfs het toilet ontbreekt niet op de foto's, waarop te zien is dat het kleine kamertje verfraaid wordt met verse bloemen.

De Nederlandse regering wil een nieuw, groter vliegtuig dat langere afstanden kan afleggen en meer personen kan vervoeren, zodat minder tussenstops nodig zijn en minder gebruik van lijnvluchten hoeft worden gemaakt. Nu is er plek voor 24 personen: 12 in het VIP-gedeelte, 12 achterin het vliegtuig. Het officiële gevolg van het koningspaar, inclusief ministers en leden van de hofhouding, bedroeg tijdens het staatsbezoek aan Australië al uit achttien personen, zonder beveiligers, lakeien, kapper, valet of medewerkers van de ambassade of RVD mee te tellen. In andere landen kunnen zelfs journalisten meereizen, zodat er geen programmaonderdelen gemist hoeven worden.

Officieel heeft de regering nog geen besluit genomen over het nieuwe vliegtuig, maar de koning is wel duidelijk: hij is van plan om zich in 2017 te laten omscholen tot piloot van de Boeing 737 en als zodanig ook bij de KLM te blijven als gastvlieger.

22 december 2016 - 09:00 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties