×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Niemand wil op bezoek komen

Door Marc van der Linden

Nu de eerste balans opgemaakt kan worden van het koningschap van Willem-Alexander, als hij op 30 april aanstaande vijf jaar op de troon zit, zal het grootste deel vooral uit complimenten bestaan. Het gaat goed met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze zijn zichzelf gebleven en door het koningschap zelfs wat dichterbij gekomen dan in de periode daarvoor. Er worden selfies gemaakt met het publiek, handen geschud en de media hebben de koning en de koningin veel voor de camera’s gehad.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Willem-Alexander verwelkomt bezoekers op Paleis Noordeinde

Willem-Alexander verwelkomt bezoekers op Paleis Noordeinde

Koning Willem-Alexander wenst de bezoekers van Paleis Noordeinde en de Koninklijk Stallen persoonlijk een 'inspirerend bezoek toe'. De koning doet dat in het voorwoord van het speciaal ter gelegenheid van de eerste zomeropenstelling uitgegeven boekje dat alle bezoekers bij binnenkomst in paleis of stallen krijgen.


"Het doet me plezier dat op een aantal dagen in de zomer Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen hun deuren kunnen openen voor belangstellenden als u", aldus de koning. Hij vroeg al kort na zijn aantreden in 2013 aan de directeur van het Koninklijk Huisarchief, Flip Maarschalkerweerd, te onderzoeken op zo'n openstelling mogelijk was. Voorheen waren alle verzoeken daartoe afgewimpeld.

Eén reden daarvoor geeft de koning ook aan in zijn welkomstwoord. Noordeinde is 'het werkpaleis dat mijn vrouw en ik ter beschikking hebben en dat bijna het hele jaar door intensief wordt gebruikt'. Maarschalkerweerd noemde ook andere praktische bezwaren en problemen, zoals beveiliging en bescherming van het kostbare en vaak zeer kwetsbare erfgoed.

Prachtige werkomgeving

Op de tapijten bijvoorbeeld ligt tijdens de openstelling een extra loper ter bescherming en plexiglas moet voorkomen dat gordijnen en andere zaken door nieuwsgierige vingers worden beroerd. Volgens Willem-Alexander is Noordeinde 'meer dan een bijzondere werkplek'. "Het is ook een plek met een markante geschiedenis van bijna 500 jaar." Voor zijn vrouw en hem 'is het een prachtige werkomgeving tot op de dag van vandaag'.

Maar tijdens zijn zomervakantie - die koning vrijdag onderbreekt voor de slotdag van de 100ste Vierdaagse - kunnen 9260 mensen even achter de schermen van de ontvangstruimten en de koninklijke vergaderzaal komen kijken.

21 juli 2016 - 18:14 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties