×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima ontmoet slachtoffers explosie Urk

Feestelijk programma kort onderbroken voor 'geheime' ontmoeting

Máxima ontmoet slachtoffers explosie Urk

De gasexplosie en daarop volgende brand die afgelopen vrijdag in Urk zes huizen verwoestte en de bewoners dakloos maakte, deed in het weekeinde ook bij het Oranje Fonds en in het paleis een waarschuwingslicht doen branden.


Koningin Máxima immers zou deze week naar het voormalige Zuiderzee-eiland komen voor de feestelijke lancering van Burendag 2016. Kon dat nog wel doorgaan zoals gepland op het moment dat de hechte Urker gemeenschap veel verdriet had, formuleerde Oranje Fonds-directeur Ronald van der Giessen het dilemma. ''Daar moest over gesproken worden."

Burgemeester Pieter van Maaren kreeg daarom maandag een telefoontje van het hof om de stemming in Urk te peilen en te overleggen over de wijze waarop op gepaste wijze aandacht kon worden besteed aan het drama. De oplossing die werd bedacht, was inventief. In het nog niet gepubliceerde programma van het bezoek van de koningin werd ruimte gemaakt voor een ontmoeting met de getroffen Urkers. Die kregen dinsdag discreet een uitnodiging.

Achterdeur

Terwijl de aandacht van de media donderdag uitging naar de gesprekken die Máxima voerde met vertegenwoordigers van buurtverenigingen, werden de speciale genodigden via de achterdeur naar een ontmoetingsruimte gebracht. Daar had de koningin een kort treffen met hen. ''Heel bijzonder dat ze haar konden ontmoeten en de hand konden schudden", aldus de burgemeester na afloop.

Pas toen de bijeenkomst was afgelopen en Máxima zich meldde voor het geven van het startsignaal voor de landelijke inschrijving voor Burendag, werd bekendgemaakt wat net had plaatsgevonden. De verzamelde Urkers begroetten het nieuws met applaus. De koninklijke aandacht was welkom, net als financiële steun voor de gedupeerde gezinnen voor wie maandag een inzamelingsactie is begonnen.

09 juni 2016 - 23:59 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties