×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Rutte: 'Defensie blijft Groene Draeck onderhouden'

Onderhoud van lemsteraak van Beatrix kan goedkoper én beter

Rutte: 'Defensie blijft Groene Draeck onderhouden'

Volgens een rapport heeft de marinewerf niet de juiste kennis en vakmanschap en onderhouden zij de Groene Draeck alsof het een oorlogsschip op. Het kan goedkoper en beter worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf, maar Mark Rutte wil dat het een taak van de Koninklijke Marine blijft.


Het onderhoud aan het zeiljacht van prinses Beatrix kan gemiddeld 8000 euro per jaar goedkoper én beter als een gespecialiseerd bedrijf dit doet. Maar dat weegt volgens Rutte uiteindelijk niet op tegen de kosten die een (verplichte) Europese aanbesteding met zich meebrengt.

Het jaarlijkse onderhoudsbudget van Defensie is 95.000 euro. Dat is inclusief de winterstalling in een werkplaats. Dit bedrag wordt wel verlaagd naar 87.000 euro, schrijft Rutte in de brief aan de Kamer.

Het budget voor 5 jaar was, gerekend met 95.000 euro per jaar, 475.000 euro. Een second opinion door het bedrijf Blom Lemsteraken kwam voor dezelfde periode op 434.000 euro uit. Blom Lemsteraken concludeert ook dat het onderhoud beter kan. Dit omdat Defensie niet is gespecialiseerd in onderhoud aan schepen als De Groene Draeck. Het bedrijf schrijft in het rapport dat het vermogen is afgenomen om het vaartuig ,,effectief en efficient'' te onderhouden. Hierdoor is volgens Blom Lemsteraken zelfs een onderhoudsachterstand ontstaan.

Cadeau

De Groene Draeck is de lemsteraak die prinses Beatrix voor haar achttiende verjaardag cadeau kreeg van het Nederlandse volk. Rutte laat weten dat hij het onderhoud door Defensie laat doen, zolang prinses Beatrix gebruikmaakt van het schip. De prinses is echter geen persoonlijk eigenaar meer, maar de Stichting Kroongoederen, waarin ook de Gouden Koets is ondergebracht. Bestuurder daarvan is de koning.

Rutte maakte in oktober bekend dat er een second opinion gedaan zou worden naar de onderhoudskosten. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond de kosten van De Groene Draeck te hoog.

02 juni 2016 - 17:23 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties