×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Kate krijgt het moeilijk

Door Marc van der Linden

Officieel moet Meghan Markle nog lid worden van de Britse koninklijke familie. Dat wordt ze zodra ze haar jawoord geeft aan prins Harry, dus op 19 mei aanstaande. Maar inmiddels is er in Engeland al sprake van een complete Meghan-mania. Ik begrijp dat helemaal. Meghan is niet alleen mooi, ze heeft ook een heel toegankelijke uitstraling. Haar lach is lief, warm en oprecht. Ze heeft pretoogjes. En als ze naar Harry kijkt, spatten de vonken ervan af. Je moet wel een heel koud mens zijn als je…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Willem-Alexander viert in Leiden olijk feest

Willem-Alexander viert in Leiden olijk feest

Tom Lanoye maakte vrijdagmiddag van de bijzondere zitting van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een zeer olijke, vrolijke en feestelijke bijeenkomst. De Vlaamse schrijver en dichter hield de feestrede bij het 250-jarig jubileum van het gezelschap waarvan koning Willem-Alexander beschermheer is.


De koning bevond zich dan ook onder het gehoor van Lanoye en die wilde dat graag weten. Met een luid en duidelijk 'Majesteit!' stak hij zijn genoegen de koning te kunnen toespreken niet onder stoelen en banken. "Het is heel bijzonder dat ik dit mag zeggen", aldus Lanoye. De locatie, het auditorium van het Academiegebouw van de Leidse universiteit, had daarbij nog toegevoegde waarde.

De schrijver hield onder meer een vurig pleidooi voor het voor altijd uitbannen van spellingcommissies en spellinghervormingen. Taal laat zich nu eenmaal niet vangen in consistente en consequente regels, en is ook niet logisch. Het Nederlands zou geholpen zijn als er niet steeds weer veranderingen waren doorgevoerd. "Een Engelstalige kan Shakespeare nog steeds lezen en begrijpen, een Nederlandstalige begrijpt nog maar weinig van Vondel en dat ligt niet alleen aan Vondel", zei Lanoye.

Bij de bijeenkomst werden ook ereleden van de Maatschappij, die vanaf 1775 altijd een Oranje als beschermer heeft gehad, in het zonnetje gezet en kreeg de koning het jubileumboek 'Al die onbekende beroemdheden' overhandigd.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
20 mei 2016 - 20:03 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties