×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Moederfiguur

Door Marc van der Linden

Het NOS Journaal kwam na de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle met allerlei conclusies over hoe de Britse monarchie 'onder leiding' van Meghan zou veranderen. Natuurlijk: het is verfrissend om niet weer een lelieblank meisje aan de arm van haar prins de kerk uit te zien lopen. Maar dat Meghan van gemengde afkomst is, deed mij niets speciaals. Wel dat hij veel zenuwachtiger was dan zij. Harry zat omringd door allerlei mensen die hij zijn leven lang al kent en weet de media als geen…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Paleis Noordeinde deze zomer 4 zaterdagen open

Paleis Noordeinde deze zomer 4 zaterdagen open

Paleis Noordeinde gaat deze zomer vier zaterdagen open voor het publiek. Ook het Koninklijk Staldepartement opent de poorten, maar dan doordeweeks. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt. De verwachting is dat er plek is voor 8000 bezoekers aan het paleis en 7000 voor de stallen.


Uit de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag zijn al jarenlang verzoeken gekomen om het koninklijk werkpaleis tijdens de zomervakantie open te stellen. In 2013 zei minister-president Mark Rutte nog dat dit niet mogelijk was. Hij voerde daarvoor onder meer veiligheid, privacy en de kwetsbaarheid van het gebouw aan.

Koning Willem-Alexander heeft kort na zijn aantreden in 2013 aan de directeur van het Koninklijk Huisarchief (KHA) opdracht gegeven te onderzoeken of openstelling van het paleis toch mogelijk was en welke voorzieningen daarvoor getroffen moesten worden. Uit het onderzoek is een positief advies gerold, zo vertelde vrijdag KHA-directeur Flip Maarschalkerweerd. Een aantal van de representatieve ruimten zoals de Balzaal en de Balkonkamer zullen te zien zijn.

Kaarten voor bezoek aan het paleis of het staldepartement kosten 6 euro en zijn via internet te bestellen. De toegangsprijs dient om een deel van de kosten te dekken en om 'no shows' tegen te gaan. ,,Als het gratis is, blijven mensen makkelijker weg en het zou zonde zijn als de beschikbare plekken ongebruikt blijven", aldus Maarschalkerweerd. Dat was de les die is geleerd van de gratis openstelling van de Oranjezaal van Huis ten Bosch vorig najaar.

Het paleis is op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 23 juli open. Het Koninklijk Staldepartement vier weken lang van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 26 juli.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
22 april 2016 - 16:36 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties