×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Video - Tumultueuze trouwdag Beatrix 50 jaar geleden

Nederlanders sloten Claus uiteindelijk in hun hart

Video - Tumultueuze trouwdag Beatrix 50 jaar geleden

Het is donderdag precies vijftig jaar geleden dat prinses Beatrix en Claus von Amsberg in Amsterdam elkaar het jawoord gaven. Het huwelijk was niet onomstreden en de trouwdag verliep tumultueus.


Beatrix en Claus leerden elkaar kennen op oudejaarsavond in 1962 op een feestje in Duitsland. Anderhalf jaar later ontmoetten ze elkaar bij het huwelijk van prinses Tatjana zu Sayn-Wittgenstein en Maurits Prinz von Hessen. Dan, op 1 mei 1965, worden de twee hand in hand gefotografeerd bij kasteel Drakensteyn.

Vanwege alle ontstane commotie maakt het stel redelijk snel, op 28 juni 1965, hun verloving bekend. Met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, zijn veel Nederlanders niet blij dat de prinses voor een Duitser kiest, helemaal niet toen bekend werd dat Claus lid was geweest van de Hitlerjugend en in het Duitse leger had gediend.

Trouwdag

De grote dag van Beatrix en Claus verloopt niet vlekkeloos. Terwijl de twee in de gouden koets door Amsterdam rijden, worden ze door tegenstanders met rookbommen bekogeld. Eenmaal in de Westerkerk is tijdens de huwelijksceremonie het boegeroep nog steeds duidelijk te horen. Joodse instanties en bestuurders weigeren zelfs bij de plechtigheid aanwezig te zijn. Op het journaal is niets te zien van de onlusten. Na afloop van de huwelijksvoltrekking worden een zwaaiende Beatrix en Claus op het balkon van het Paleis op de Dam getoond.

Uiteindelijk sluiten de meeste Nederlanders Claus in hun hart. De openhartige man van Beatrix overlijdt op 6 oktober 2002, nadat hij 36 jaar aan haar zijde heeft gestaan.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: Wikipedia
10 maart 2016 - 11:20 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties