×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jaloers en verbijsterd

Door Marc van der Linden

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Paus Franciscus treedt in voetsporen Beatrix

Kerkvorst krijgt Karelsprijs 2016

Paus Franciscus treedt in voetsporen Beatrix

Koningin Beatrix (1996) en koning Juan Carlos (1982) zijn paus Franciscus voorgegaan als winnaars van de naar keizer Karel de Grote genoemde Karelsprijs. In Aken is woensdag bekendgemaakt dat de kerkvorst volgend jaar die prijs krijgt uitgereikt. Hij is 'een persoonlijkheid die in de huidige moeilijke tijden in de Europese en in de wereldpolitiek een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken', aldus de Aachener Zeitung.


Koningin Beatrix kreeg de hoge onderscheiding, die sinds 1950 jaarlijks wordt toegekend, voor haar inzet voor de Europese eenwording en haar streven naar verzoening tussen Nederland en Duitsland. Bij de uitreiking in de Kroningskamer van het stadhuis in Aken waren destijds onder andere koning Juan Carlos, die de prijs als eerste monarch in 1982 had ontvangen, en koning Albert II van België aanwezig. In 1986 nam de Luxemburgse groothertog Jean de prijs in ontvangst, maar dat deed hij namens het Luxemburgse volk en niet op persoonlijke titel.

De Spaanse koning is ook in de jaren daarna vaak bij de uitreiking, die traditioneel plaatsvindt op Hemelvaartsdag, aanwezig geweest. De overhandiging van de prijs zal volgend jaar echter niet plaatsvinden in Aken maar in Rome. Dat brengt minder logistieke problemen met zich mee dan wanneer de 79-jarige paus naar Duitsland zou moeten komen, hetgeen op de christelijke feestdag Hemelvaartsdag ook lastig zou zijn geweest voor de kerkvorst.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
23 december 2015 - 14:58 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties