×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Moederfiguur

Door Marc van der Linden

Het NOS Journaal kwam na de trouwerij van prins Harry en Meghan Markle met allerlei conclusies over hoe de Britse monarchie 'onder leiding' van Meghan zou veranderen. Natuurlijk: het is verfrissend om niet weer een lelieblank meisje aan de arm van haar prins de kerk uit te zien lopen. Maar dat Meghan van gemengde afkomst is, deed mij niets speciaals. Wel dat hij veel zenuwachtiger was dan zij. Harry zat omringd door allerlei mensen die hij zijn leven lang al kent en weet de media als geen…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningen klaar met opnames kersttoespraken

Europese monarchen spreken bevolking toe

Koningen klaar met opnames kersttoespraken

Kersttijd betekent voor de meeste Europese monarchen ook tijd voor een toespraak tot de eigen bevolking. Alleen koningin Margrethe van Denemarken en koning Harald van Noorwegen ontsnappen daaraan. Maar niet voor lang. Zij komen een week later aan de beurt, op Oudejaarsavond wanneer Denen en Noren plaatsnemen voor de televisie om naar de stichtende woorden van het staatshoofd te luisteren.


Koningin Margrethe doet haar toespraak ook echt 'live', hetgeen vorig jaar goed was te horen aan de bijgeluiden in Fredensborg Slot waar ze haar tekst heel ouderwets voorlas. Koning Willem-Alexander daarentegen heeft zijn toespraak laten opnemen. Dinsdag is hij daarmee bezig geweest, zodat hij op Eerste Kerstdag zijn handen vrij heeft. Vorig jaar bijvoorbeeld was hij toen met zijn gezin op kerstvakantie bij zijn schoonfamilie in Argentinië.

Elk land heeft zo zijn eigen traditie. De Belgische koning Filip verricht 24 december de aftrap en spreekt als eerste. Hij is ook de enige die zijn kerstoverdenking twee keer moet herhalen, omdat Filip hem in drie verschillende talen uitspreekt: Nederlands, Frans en Duits. Op kerstavond is het de beurt aan groothertog Henri van Luxemburg en koning Felipe van Spanje.

Koning Willem-Alexander deelt met koningin Elizabeth Eerste Kerstdag als dag waarop de in beide gevallen eerder opgenomen toespraak wordt uitgezonden. Elizabeth kijkt meestal alleen, zodat haar in Sandringham verzamelde familie ongehinderd op- en aanmerkingen kan maken. Koning Carl Gustaf van Zweden komt vlak voor het avondeten aan het woord, terwijl prins Albert van Monaco het houdt bij een korte ingesproken kerstgroet.

Lees in de nieuwe Royalty nog veel meer over feestdagen aan het hof. Alles over de tradities, de cadeautjes en de gasten ten paleize. Royalty 10 ligt nu in de winkel!

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
23 december 2015 - 14:52 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties