×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima bij uitreiking Prix de Rome 2015

Kunstprijs voor jonge talenten

Máxima bij uitreiking Prix de Rome 2015

Koningin Máxima was donderdag aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2015, de oudste kunstprijs voor jonge talenten. De winnaar van dit jaar is beeldend kunstenaar Magali Reus. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) overhandigde haar de prestigieuze prijs, waaraan een bedrag verbonden is van 40.000 euro.


Reus (1981) krijgt de onderscheiding voor haar nieuwe werk Leaves, een serie van vijf groot opgeblazen objecten die doen denken aan hangsloten. De "prikkelende'' presentatie getuigt volgens de jury van een hoge kwaliteit en een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt naar een volgende stap.

De werken zijn "vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk'', luidt het oordeel van de jury. Die is gefascineerd door de "onverklaarbare, maar mooie eigenaardigheid'' van het kunstwerk. "De mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden.''

Nieuw werk

Naast Reus waren ook Hedwig Houben, Christian Nyampeta en kunstenaarscollectief Foundland genomineerd. De vier finalisten zijn beoordeeld op nieuw werk dat ze gedurende een periode van vijf maanden hebben gemaakt.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor talentvolle beeldende kunstenaars en architecten onder de veertig jaar. De prijs werd in 1808 door Lodewijk Napoleon in Nederland geïntroduceerd om kunsttalent te stimuleren. Naast de geldprijs mag de winnaar een tijd werken in de American Academy in Rome. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt in de categorie beeldende kunst. Eens in de vier jaar is er een Prix de Rome voor een architect.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
17 december 2015 - 15:55 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties