×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Máxima versus Melania

Door Marc van der Linden

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima in Bangladesh: het gaat goed met me

Bankgouverneur twist met koningin op laatste dag VN-bezoek

Máxima in Bangladesh: het gaat goed met me

Met koningin Máxima gaat het goed. Dat zei de koningin woensdagmiddag zelf aan het slot van haar werkbezoek aan Bangladesh. Daar was ze drie dagen voor de Verenigde Naties in touw om het 160 miljoen inwoners tellende Zuid-Aziatische land te helpen iedereen toegang te geven tot financiële diensten.


Máxima moest nog opletten op wat ze at, maar verder waren er na de vorige maand in China opgelopen nierbekkenontsteking geen problemen. Tijdens de persbijeenkomst moest de koningin zich van haar meest diplomatieke kant laten zien. Atiur Rahman, de gouverneur van de centrale bank verschilde namelijk openlijk met haar van mening.

Inzet van de twist waren cijfers die koningin Máxima aanhaalde over het aantal mensen in Bangladesh dat toegang heeft tot een reguliere bankrekening. Volgens materiaal verzameld door de Wereldbank is dat 31 procent van de bevolking van 160 miljoen. Rahman echter noemde een getal van 67 procent door ook mensen met enige vorm van microfinanciering mee te tellen.

Politiek is een lager cijfer moeilijk te verkopen, vandaar dat Rahman in actie kwam tijdens de persconferentie. Binnenskamers wilde hij wel erkennen dat de Wereldbank andere criteria aanlegde om landen met elkaar te kunnen vergelijken, maar in het openbaar niet.

Juistheid

Máxima had enkele maanden geleden aangegeven heel blij te zijn met het mede op haar verzoek door de Wereldbank opgestelde 'Little Data Book on Financial Inclusion', een index die haar en anderen de mogelijkheid geeft data naast elkaar te leggen of nationale cijfers op hun juistheid te controleren.

De koningin zette echter niet haar hakken in het zand, gaf toe dat over de interpretatie van cijfers verschil van mening mogelijk was, maar dat de cijfers wel klopten.

De koningin rondde haar visite af met een persbijeenkomst en een laatste ontmoeting met de gouverneur van de centrale bank van Bangladesh. Meteen daarna vertrok ze naar het vliegveld voor de avond- en nachtvlucht naar Nederland.

Foto: BuzzR
18 november 2015 - 12:50 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties