Placeholder

Máxima heeft nierbekkenontsteking

Koningin Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Dat is maandag in Peking vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht. Máxima mist daardoor maandagmiddag de officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Over haar aanwezigheid bij het staatsbanket maandagavond wordt later besloten, aldus de RVD. De koningin gaat dinsdag niet mee naar Yan'an voor een bezoek aan een lössplateau. Máxima, die maandag al het ochtendprogramma oversloeg, had in het weekeinde koorts gekregen.

Alleen op pad

Koning Willem-Alexander moest maandagmiddag (lokale tijd) in Peking daarom alleen op pad. Het bericht van de ziekte van Máxima kwam voor de geplande aankomst bij de hutong wijk Dashilar, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling 'Next City Living Lab'.

Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder onderdeel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. Belangrijk voor China met zijn tientallen miljoenensteden. De koning sprak daar onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.

Het ochtendprogramma werd afgesloten bij de Bank of Beijing, waar de hele ochtend al een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken.