×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Máxima versus Melania

Door Marc van der Linden

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningspaar leert in China alles over koeiensignalen

Willem-Alexander en Máxima beginnen aan staatsbezoek

Koningspaar leert in China alles over koeiensignalen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagmiddag op de eerste dag van hun staatsbezoek aan China geleerd waaraan ze een gelukkige koe kunnen herkennen.


Dat gebeurde in een megastal van het Chinees-Nederlandse zuivelexpertise- en ontwikkelingscentrum (SDDDC) in Dasunge, even buiten Peking. In dit centrum werken Nederland en China samen om de kwaliteit van de zuivelproductie in China te verbeteren. Gelukkige koeien horen daarbij.

In een gepassioneerd betoog leerde trainer Joep Driessen het koningspaar de belangrijkste 'koeiensignalen'. Zo is aan de al of niet ingevallen achterkant van een koe te zien of het dier genoeg eet en duiden schaafwonden op problemen. Een boer die de signalen of het gedrag herkent, kan zijn koeien gezond houden en gezonde koeien leven langer.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een koe is in China 2,5 jaar, in Nederland gaat het al richting zeven jaar. Oudere beesten stoten minder methaan uit (wat ontstaat bij het verteren van voedsel) en hebben daardoor minder schadelijke gevolgen voor het milieu.

Nederland heeft veel kennis op dit gebied en de Chinezen willen daarvan leren om de eigen zuivelindustrie te laten groeien. Niet alleen in omvang maar ook in kwaliteit en veiligheid.

FrieslandCampina en Universiteit Wageningen werken in het dorp buiten de hoofdstad samen met onder meer de Agrarische Universiteit van China, en ook met de Rabobank die boeren leert hoe te investeren. Dat was lange tijd een staatszaak, maar nu moeten ze het zelf doen. De opgedane kennis zorgt ook voor een statusverhoging van de boeren, die in de Chinese maatschappij weinig aanzien hebben.

Foto: BuzzR
25 oktober 2015 - 12:00 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties