×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koninklijke familie bij afsluiting 200 jaar Koninkrijk

Spektakel in Amsterdam afgesloten met vuurwerk

Koninklijke familie bij afsluiting 200 jaar Koninkrijk

In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is zaterdag samen met de koning, koningin en prinses Beatrix teruggeblikt op de viering van 200 jaar Koninkrijk. De afgelopen twee jaar is met talloze evenementen gevierd dat hiervoor in 1813 de basis werd gelegd.


De viering liet zien hoe "krachtig, smaakvol en kleurig de eenheid in verscheidenheid is'', zei voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van het comité dat de landelijke festiviteiten organiseerde. "Het is goed minstens een keer in de vijftig jaar stil te staan bij de vraag hoe we ervoor staan in ons land.''

Vicepremier Lodewijk Asscher hield de genodigden voor "dat we bepaald nog niet klaar zijn'', waarbij hij de vluchtelingencrisis aanhaalde. "Zij houden ons een spiegel voor dat de verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn. Elke dag moeten we werken aan verdraagzaamheid, vrijheid, gelijke rechten, gelijke plichten en kansen.''

Discriminatie

Die gelijkheid is er nog niet, zei de in Mexico geboren Arubaanse Nederlander Marifer Aguirre Broca, voorzitter van het Koninkrijks Jeugd Parlement. "Ik hoop dat er in de toekomst geen discriminatie en geweld is binnen het Koninkrijk. Een samenleving waarin we een ander geen 'Macamba' of 'Antilliaan' noemen.''

Later op de avond vond er buiten op de Amstel en op de Magere Brug een muzikaal slotspektakel plaats, met optredens van meer dan dertig Nederlandse artiesten. Onder anderen Dré Hazes, varend in een rood-wit-blauw amfibievoertuig, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Willeke Alberti en Ruth Jacott traden op.

Herkenbare thema's

In de show kwamen 'herkenbare thema's' langs van 200 jaar Koninkrijk, zoals de strijd tegen het water. Gitarist Jaap Kwakman speelde een hardrockversie van het Wilhelmus en Jamai Loman zong het nummer 'Fiets' van Herman van Veen. Ook de zwarte bladzijden, zoals de Tweede Wereldoorlog en de slavernij, kwamen in muzikale vorm voorbij.

Bij de optredens 's avonds waren ook andere leden van de koninklijke familie, onder wie prinses Irene en prinses Mabel. Op de kades stonden vele mensen om een glimp op te vangen van het spektakel, dat boven de Amstel werd afgesloten met vuurwerk.

Foto: BuzzR
27 september 2015 - 09:06 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties