×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Tip: lezing over koning Willem I

Paleizenbouwer van Noord en Zuid

Tip: lezing over koning Willem I

Aanstaande zondag wordt in het Nationaal Archief te Den Haag een lezing gehouden over koning Willem I, onder de noemer 'Paleizenbouwer van Noord en Zuid'. Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, houdt de lezing in het kader van de tentoonstelling 24 uur met Willem.


Paul Rem vertelt over Willem I in de tijd dat hij koning van het huidige Nederland en België was, van 1815 tot 1830. De koning mocht dan wel bekend staan als zuinig, maar hij moest ook een vorstelijke uitstraling hebben. Daarvoor had hij zijn  paleizen, in noord (Den Haag en het Loo) en zuid (Brussel en Laken). In het noorden werd ervoor gekozen enkele ouderwetse stadspaleisjes te verbouwen tot heuse Koninklijke paleizen. Dat kostte vanzelfsprekend veel geld en tijd. In het zuiden moest meer glans tentoongespreid worden met een geheel nieuw paleis in Brussel. Het jaar 1830 maakte aan alle Oranje pracht en praal in Brussel een einde. 

Tentoonstelling 24 uur met Willem

Minister Jet Bussemaker opende op donderdag 27 augustus in het Nationaal Archief de tentoonstelling: 24 uur met Willem, koning van Nederland en België. Over de rode loper gaat de bezoeker de werkkamer van Willem I binnen. Daar speelt het werkende en het persoonlijke leven van de koning zich af. Vol energie werkt hij aan een welvarende toekomst voor zijn land, die hem de bijnamen koning-koopman en de kanalen-koning oplevert. Krachtig, zelfverzekerd en met visie, maar ook halsstarrig, eigenzinnig en tegendraads, regeert koning Willem I het land als een bedrijf… maar dan wel als zijn bedrijf!

Over het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis met de unieke en rijke collectie van het archief.

Data: zondag 20 september 2015 en zondag 6 maart 2016

Tijd: 13.00 - 14.00 uur

Prijs: € 10,00 (inclusief entree 24 uur met Willem en koffie/thee)

Aanmelden voor de lezing via events@nationaalarchief.nl

Meer informatie over de tentoonstelling 24 uur met Willem is te lezen op de website van het Nationaal Archief: http://www.gahetna.nl/tentoonstelling/24-uur-met-Willem

Foto: Rijksmuseum
16 september 2015 - 11:20 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties