×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Protocol op 2e plaats bij werkbezoeken Máxima

Koningin op Filipijnen voor Verenigde Naties

Protocol op 2e plaats bij werkbezoeken Máxima

Een protocolfetisjist zou het moeilijk hebben bij het werkbezoek dat koningin Máxima tot woensdagavond (lokale tijd) brengt aan de Filipijnen. De koningin wordt namelijk niet altijd koninklijk behandeld. Reden is onder meer dat Máxima niet als koningin op pad is, maar als afgezant van de VN-secretaris-generaal. Dat brengt protocollair andere regelingen met zich mee.


Internationaal zijn er afspraken gemaakt over hulp die landen aan bezoekende buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders bieden in de vorm van bijvoorbeeld accommodatie, beveiliging, en ceremonieel. Bij een staatsbezoek bijvoorbeeld wordt voor vijftien gasten de kamer betaald en er zijn bepalingen over het aantal motorrijders en dergelijke.

Een aantal van die bepalingen zijn ook op Máxima van toepassing, als echtgenote van de Nederlandse koning. Tenminste wanneer ze in een officiële capaciteit ergens op bezoek gaat. Maar voor een speciaal vertegenwoordiger van de VN gelden andere regels en dus verschilt de aankleding die de koningin bij haar buitenlandse werkbezoeken krijgt van land tot land. In het ene land is Máxima 'meer' koningin dan in het andere.

Koninklijke standaard

Zo had de splinternieuwe BMW waarin de koningin de afgelopen dagen door de verkeersdrukte van Manilla werd geloodst, geen koninklijke standaard. Dat is bij werkbezoeken ook de regel, maar bij eerdere VN-reizen werd deze wel gebruikt. Op verzoek eigenlijk van het gastland, ter onderstreping van Máxima's status als koningin en om verwarring te voorkomen.

Bij een koningin wordt echter ook een groot gevolg verwacht, maar daarvan is bij de VN-bezoeken geen sprake. De particulier secretaris gaat mee en een adjudant eveneens, mede vanwege de vaak ingewikkelde logistiek. Maar kapster, kamenierster en hofdame blijven thuis. Hetgeen woensdag in Manilla de vraag opwierp of Máxima zelf haar haar had opgestoken. ,,Ik dacht 'wow', zou ze dat zelf hebben gedaan", aldus een van de lokale begeleiders van de koningin.

Foto: BuzzR
01 juli 2015 - 13:27 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties