×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Eendracht op slagveld van Waterloo

Willem-Alexander en Máxima bij herdenking

Eendracht op slagveld van Waterloo

Eendrachtig is donderdagmorgen onder de monumentale Leeuw van Waterloo de slag herdacht die daar tweehonderd jaar geleden werd geleverd tegen de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Vriend en toenmalige vijand, vertegenwoordigd door verre familieleden, legden gezamenlijk hun hand op een kanonskogel om eenheid en vrede te symboliseren.


Koning Willem-Alexander nam samen met koningin Máxima deel aan de plechtigheid bij het monument dat in de jaren 1823-1826 in opdracht van zijn voorouder koning Willem I is aangelegd, tegen de zin overigens van de Britse aanvoerder bij de Slag van Waterloo, de hertog van Wellington. Willem I wilde met de 45 meter hoge leeuw zijn zoon eren die bij de strijd tegen Napoleon op ongeveer die plek gewond raakte. Wellington vond dat het beeld van het slagveld er door werd verstoord.

"De vijanden van gisteren zijn op politiek, economisch en diplomatiek vlak de meest hechte bondgenoten geworden. Wat we moeten herdenken in Waterloo is het groeiende belang van de Europese gemeenschap. Wat we moeten herdenken, is de boodschap van vrede, harmonie en eendracht'', aldus de Belgische premier Charles Michel.

Gastheer

De slag vond destijds plaats op Nederlands grondgebied maar vijftien jaar later had het zuidelijke deel van het Verenigd Koninkrijk zich afgescheiden. Vandaar dat de Belgische koning Filip donderdag kon optreden als gastheer voor het Nederlandse koningspaar, het groothertogelijk paar van Luxemburg (in 1815 nog bestuurd door Willem I als groothertog), de hertog van Kent, en familieleden van Napoleon - de prinsen Charles en Jean-Christophe, vader en zoon - en prins Nikolaus Blücher.

Ook de negende hertog van Wellington liet zich vertegenwoordigen. Zelf was hij in Londen waar donderdagmorgen een herdenkingsdienst werd gehouden in St Paul's, in aanwezigheid van onder anderen prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins Edward en de hertog en hertogin van Gloucester. Camilla heeft een voorvader die bij Waterloo heeft gevochten.

Foto: BuzzR
18 juni 2015 - 14:39 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties