Placeholder

Koning: Staat beslist over Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Chicago gezegd dat hij geen invloed heeft op de wijze waarop Paleis Huis ten Bosch wordt gerestaureerd. Het is de Staat die als eigenaar van het paleis daarover de zeggenschap heeft.

Als gebruiker 'beslissen wij daar niet over', aldus de koning tijdens een gesprek met de media op de laatste dag van zijn officiële bezoek aan de Verenigde Staten. Hij kreeg de vraag naar aanleiding van berichten over stijgende kosten van de restauratie. Willem-Alexander wees wel op de grote culturele en historische waarde van Huis ten Bosch.

De koning wilde geen reactie geven op het aftreden van FIFA-baas Sepp Blatter. Als oud-lid van het IOC had hij te weinig kennis over de FIFA, zo zei hij. Hij schaarde zich achter de verklaring die minister Edith Schippers, die bij het gesprek aanwezig was, dinsdag had gegeven.

Veteranen

Koning Willem-Alexander vond het belangrijk Canada en de Verenigde Staten dit jaar zo dicht mogelijk bij 5 mei te kunnen bezoeken. Het zijn twee heel bijzondere landen die een heel bijzondere rol speelden bij de bevrijding van Nederland en die veel mensen verloren hebben voor onze vrijheid, zei Willem-Alexander. Nederland is Canada en Amerika daar eeuwig dankbaar voor.

De zeventigste verjaardag van de bevrijding was een mooi moment om dat tot uitdrukking te brengen en tegelijkertijd de goede relaties te bestendigen en te versterken. Het maakte daarbij niet uit of dat gebeurde in de vorm van een staatsbezoek of een officieel bezoek, aldus de koning. Hij had hele emotionele gesprekken gehad met veteranen en de 'Rosies', de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het werk van de mannen in de fabrieken overnamen.

De Canadese veteranen waren onder de indruk van de wijze waarop in Nederland ook de jongeren alles weten over de oorlog en over de rol die zij hebben gespeeld bij het herwinnen van de vrijheid. Dat was beter dan in Canada zelf, zo kreeg het koningspaar keer op keer te horen. Willem-Alexander denkt dat er over vijf jaar bij de 75e verjaardag van de bevrijding nog wel veteranen in leven zijn, zei hij lachend. Het zijn sterke mannen.