×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jaloers en verbijsterd

Door Marc van der Linden

Ik was met vakantie, dus ik had de berichten erover gemist. Maar toen ik afgelopen weekend het NPO Radio2-programma Wout2day van 11 april terugluisterde, viel mijn mond open van verbazing. Dj Wouter van der Goes verzorgde een rechtstreekse uitzending op NPO Radio2 vanuit Paleis Noordeinde. In zijn twee uur durende show Wout2Day nam hij de luisteraars mee in de bijzondere wereld van het Haagse paleis.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning: Staat beslist over Huis ten Bosch

Persgesprek na bezoek aan Canada en VS

Koning: Staat beslist over Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Chicago gezegd dat hij geen invloed heeft op de wijze waarop Paleis Huis ten Bosch wordt gerestaureerd. Het is de Staat die als eigenaar van het paleis daarover de zeggenschap heeft.


Als gebruiker 'beslissen wij daar niet over', aldus de koning tijdens een gesprek met de media op de laatste dag van zijn officiële bezoek aan de Verenigde Staten. Hij kreeg de vraag naar aanleiding van berichten over stijgende kosten van de restauratie. Willem-Alexander wees wel op de grote culturele en historische waarde van Huis ten Bosch.

De koning wilde geen reactie geven op het aftreden van FIFA-baas Sepp Blatter. Als oud-lid van het IOC had hij te weinig kennis over de FIFA, zo zei hij. Hij schaarde zich achter de verklaring die minister Edith Schippers, die bij het gesprek aanwezig was, dinsdag had gegeven.

Veteranen

Koning Willem-Alexander vond het belangrijk Canada en de Verenigde Staten dit jaar zo dicht mogelijk bij 5 mei te kunnen bezoeken. Het zijn twee heel bijzondere landen die een heel bijzondere rol speelden bij de bevrijding van Nederland en die veel mensen verloren hebben voor onze vrijheid, zei Willem-Alexander. Nederland is Canada en Amerika daar eeuwig dankbaar voor.

De zeventigste verjaardag van de bevrijding was een mooi moment om dat tot uitdrukking te brengen en tegelijkertijd de goede relaties te bestendigen en te versterken. Het maakte daarbij niet uit of dat gebeurde in de vorm van een staatsbezoek of een officieel bezoek, aldus de koning. Hij had hele emotionele gesprekken gehad met veteranen en de 'Rosies', de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het werk van de mannen in de fabrieken overnamen.

De Canadese veteranen waren onder de indruk van de wijze waarop in Nederland ook de jongeren alles weten over de oorlog en over de rol die zij hebben gespeeld bij het herwinnen van de vrijheid. Dat was beter dan in Canada zelf, zo kreeg het koningspaar keer op keer te horen. Willem-Alexander denkt dat er over vijf jaar bij de 75e verjaardag van de bevrijding nog wel veteranen in leven zijn, zei hij lachend. Het zijn sterke mannen.

Foto: BuzzR
03 juni 2015 - 18:42 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties