Placeholder

Beatrix opent oorlogsexpositie op Curaçao

Prinses Beatrix heeft zaterdagochtend (plaatselijke tijd) in het Curaçao Museum een tentoonstelling geopend over de oorlogsjaren op Curaçao. De expositie 'Guare na Kòrsou?! War in Curaçao 1940-1945' moet de bevolking en met name de jeugd bewust maken van de rol van het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Curaçao was destijds door zijn olieraffinaderij en strategische ligging zeer belangrijk voor de geallieerde oorlogsinspanning.

Volgens Michèle Russel-Capriles, die een jaar geleden het idee voor de expositie lanceerde, zijn de oorlogsjaren een 'periode waar wij trots op kunnen zijn'. Het eiland is door zijn bewoners met succes verdedigd en de raffinaderij draaide op volle toeren, waardoor brandstof kon worden geleverd aan de geallieerden, benadrukte Russel in haar openingstoespraak. "Zonder Antilliaanse brandstof had de bevrijding van Europa pas een jaar later plaats kunnen vinden", zei premier Ivar Asjes. De organisatie zag de komst van Beatrix ook als bevestiging van de belangrijke rol van Curaçao in de oorlogstijd.

De Amerikanen hadden in die tijd 1400 man op Curaçao gestationeerd om de raffinaderij en het eiland te bewaken. Niet onnodig want de Duitsers probeerden met van duikboten gelanceerde torpedo's de olieproductie te stoppen. Curaçao zelf had onder de eigen bevolking 3000 'Schutters' gerecruteerd. "Mannen die met veel animo en toewijding ons veilig hebben weten te houden", aldus Russel. Een groep inmiddels hoogbejaarde Schutters was uitgenodigd voor de plechtigheid en prinses Beatrix had na de rondgang over de kleine tentoonstelling ook een korte ontmoeting met met hen.

Aan het eerste bezoek van Beatrix aan Curaçao sinds haar aftreden als koningin was weinig ruchtbaarheid gegeven. Alleen een aantal Nederlandse toeristen wachtte de oud-vorstin na afloop op.