Placeholder

Máxima ontvangen door president Myanmar

Koningin Máxima is woensdagochtend in het presidentieel paleis van Myanmar ontvangen door president U Thein Sein. In zijn welkomstwoord haalde hij herinneringen op aan zijn bezoek aan Nederland enkele maanden geleden, toen hij door Máxima werd ontvangen op De Eikenhorst, het huis van het koninklijk paar. "Ik ben dankbaar voor het warme welkom dat ik in uw land heb gekregen", aldus Thein Sein.

Na afloop van het gesprek, dat via een tolk verliep, voegde ook Seins echtgenote, Khin Khin Win, zich bij het gezelschap (foto onder). Koningin Máxima, die Myanmar bezoekt in haar functie van VN-adviseur, heeft in de hoofdstad Naypyidaw een reeks besprekingen met ministers en de gouverneur van de centrale bank.

Aung San Suu Kyi

Koningin Máxima besluit haar driedaagse bezoek aan Myanmar woensdagmiddag in Naypyidaw met een ontmoeting met Aung San Suu Kyi. Zij is leider van de oppositie, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede en voorvechtster van democratie in het voormalige Birma.

Ook met Aung San Suu Kyi, die de afgelopen dagen een aantal afspraken vanwege ziekte moest afzeggen, praat de koningin over betere toegankelijkheid en verbetering van financiële diensten. Dat is nodig voor de verdere ontwikkeling van het decennialang door een militaire junta geregeerde land.

De afgelopen 25 jaar bracht Aung San Suu Kyi voornamelijk door in huisarrest, nadat ze in 1988 met de Nationale Liga voor Democratie de daarna door de junta geannuleerde verkiezingen had gewonnen.