Placeholder

Willem-Alexander en Máxima gaan alle deelstaten bezoeken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagmiddag afscheid genomen van Hamburg, de zesde Duitse deelstaat die sinds de troonswisseling is bezocht. De komende jaren worden de werkbezoeken voortgezet, zo zei de koning in het statige stadhuis van de haven- en Hanzestad.

"We proberen als goede buurman alle deelstaten te bezoeken, van noord tot zuid en van oost tot west. Duitsland is tenslotte ons belangrijkste buurland", aldus Willem-Alexander. Het bezoek aan Hamburg had voor hem ook een persoonlijke betekenis gehad, zo vertelde hij. Zijn vader prins Claus kwam uit dit deel van Duitsland en de koning heeft er veel vrienden en familie. "We komen hier vaak en genieten er altijd van. Ik voel me hier thuis."
Hamburg is aangewezen als Duitse kandidaat voor de Olympische Spelen van 2024. Het was nog te vroeg voor eventueel koninklijk advies om de Spelen ook bij het IOC te kunnen binnenhalen. Hamburg staat aan het begin van het proces en volgens de koning was het belangrijker dat de stad een toekomstvisie heeft 'met of zonder Spelen'.
De toekomstplannen van de havenstad hebben veel indruk gemaakt, aldus de koning. Hij wenste Hamburg veel succes bij het binnenhalen van de Spelen, maar hij wenste ook, zo zei hij breed lachend, veel gouden medailles voor Nederland bij die Spelen.