Placeholder

Koningspaar ontvangen door Deense premier

Denemarken mag minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken wel raadplegen, maar niet houden. ''We nemen hem weer mee", zei koning Willem-Alexander dinsdagmiddag tijdens een ontvangst in Christiansborg Slot. Dat paleis is multifunctioneel en huisvest onder meer de Deense Hoge Raad, het parlement en het kantoor van de minister-president.

De koning maakte zijn opmerking nadat Koenders door de Deense premier Helle Thorning-Schmidt met een warme omhelzing was begroet. Koenders vergezelt het koningspaar tijdens het staatsbezoek, maar dubbelt deze reis ook als minister van Buitenlandse Handel als stand-in voor zijn collega Lilianne Ploumen. Met zijn Deense collega heeft hij daarnaast nog besprekingen over onder meer de nasleep van de terroristische aanslagen in Kopenhagen vorige maand.

Willem-Alexander en Máxima kregen in de Alexander Hal van Christiansborg een lunch aangeboden door de premier, waarbij ook leden van de Nederlandse handelsdelegatie waren uitgenodigd. Daarvoor werd in de Koninginnen Bibliotheek in aanwezigheid van het koningspaar en de premier een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen QuTech en Quantum Device. Samen willen die werken aan de ontwikkeling van de computer van de toekomst.