×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Glasnost in het paleis

Door Marc van der Linden

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Informele koning maakt indruk op Denen

Willem-Alexander geïnterviewd door Deense journalisten

Informele koning maakt indruk op Denen

Niet buigen, geen moeilijke aanspreektitel als 'Uwe majesteit' maar in plaats daarvan een ferme handdruk en een informeel gesprek. Zo omschrijft de Deense krant Berlingske maandagmorgen de ontmoeting op paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander. Dat er koffie en water op tafel stond, blijft ook niet onopgemerkt.


Berlingske doet als laatste van de drie Deense media die bij de koning zijn geweest, verslag van het gesprek in Den Haag. De krant is positief. Willem-Alexander voldoet niet aan de karikatuur van een jetsettende Europese koning. Hij is geëngageerd, open en energiek en heeft er moeite mee dat een dag maar 24 uur telt. Hij ziet voor zichzelf een rol als bruggenbouwer en samenbindende kracht in de maatschappij.

Zondag bracht de krant Politiken ook al een aantal verhalen over de koning en vorige week pakte het weekblad Billed Bladet flink uit. De informaliteit wordt in alle verslagen genoemd, de gulle lach, humor en de handdruk van Willem-Alexander ook.

Aboutaleb

De Deense journalisten zijn eerder deze maand naar Nederland gekomen ter voorbereiding op het staatsbezoek dat de koning vanaf dinsdag samen met koningin Máxima brengt aan Denemarken. Op het programma stond onder meer een bezoek aan Texel en een uitstapje naar de haven van Rotterdam. Politiken had ook een interview met burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Berlingske probeert de lezers uit te leggen dat de Nederlandse koning niet mag worden geciteerd. Politiken deed eveneens een poging, maar oordeelde dat die regel eigenlijk niet past bij de moderne koning die Willem-Alexander wil zijn. Het weekblad Billed Bladet interpreteerde de regel op eigen wijze, en liet de koning royaal zelf aan het woord. Met citaten dus.

Foto: BuzzR
16 maart 2015 - 11:37 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties