Placeholder

Koning bezoekt Nationaal Cyber Security Centrum

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend samen met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie een werkbezoek gebracht aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Den Haag. Dat valt te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Het NCSC is het kenniscentrum op het gebied van digitale veiligheid en crisiscoördinatie in het geval van een cyberincident. Medewerkers en partners van het NCSC toonden de koning een voorbeeld uit de praktijk: de aanhoudende cyberaanvallen op de bankensector in 2013. Betrokkenen vertelden welke aanpak ze kozen om het probleem aan te pakken. Ook gaven ze inzicht in de manier waarop de overheid, banken en internetproviders samenwerken om negatieve gevolgen in de toekomst te beperken en te voorkomen.

De koning en de minister namen vervolgens een kijkje bij de 'waakdienst', een zogeheten 24/7 Operations Centre waar nieuwe dreigingen en kwetsbaarheden worden gesignaleerd. Daarna stond een gesprek met vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap op het programma over de uitdagingen en ambities op het gebied van cybersecurity.

Het bezoek aan het NCSC maakt deel uit van een reeks werkbezoeken van koning Willem-Alexander met ministers. Daarbij laat de bewindsman in kwestie een deel van zijn werkterrein zien.