Placeholder

Prinses Margriet viert 72e verjaardag

Prinses Margriet viert maandag haar 72e verjaardag. Een leeftijd die geen aanleiding is om haar brede scala aan werkzaamheden te beëindigen, zei de prinses vorig jaar in een interview. "Je bent zo jong als je je voelt", aldus Margriet. Ze kan nog altijd haar steentje bijdragen, en blijft dat graag doen.

Prinses Margriet was vorige week aanwezig bij de nieuwjaarsontvangsten van koning Willem-Alexander. In zijn toespraak tot de genodigden herinnerde de koning eraan dat dit jaar de zeventigste verjaardag wordt gevierd van de bevrijding. Daarbij zal in het bijzonder worden gekeken naar Canada, dat een belangrijke bijdrage leverde aan die bevrijding.

Canada was tijdens de Tweede Wereldoorlog ook het ballingsoord van een deel van de koninklijke familie: prinses Juliana en haar dochters Beatrix en Irene, en vanaf 19 januari 1943 de in Ottawa geboren prinses Margriet. De kamer in het ziekenhuis was voor de gelegenheid even tot Nederlands grondgebied verklaard, zodat Margriet technisch gesproken toch op Nederlandse grond is geboren.

Prinses Margriet heeft nauwe banden gehouden met Canada, dat ze samen met Pieter van Vollenhoven regelmatig heeft bezocht. Vaak ook ter gelegenheid van bevrijdingsjubilea, om de Canadezen en de Canadese veteranen namens Nederland te bedanken. Bijzondere bezoeken, aldus de prinses.