×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Video: 'Nederland is meer dan 17 miljoen selfies'

Nadruk op gezamenlijke verantwoordelijkheid

Video: 'Nederland is meer dan 17 miljoen selfies'

In zijn kersttoespraak legde koning Willem-Alexander donderdag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van moderne termen als 'selfies' en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak.


Nederland ontleent zijn kracht aan eenheid en tolerantie, aldus Willem-Alexander. "Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies'', aldus de koning.

Willem-Alexander sprak ook over het verdriet na de vliegramp met de MH17, die voor "duizenden mensen in ons land en daarbuiten'' het kerstfeest overschaduwt. "Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte".

Krachtmetingen

Ook andere ontwikkelingen in de wereld, "aan de grenzen van Europa'', hebben volgens de koning hun weerslag op het leven in Nederland. Er vinden "felle krachtmetingen plaats'' en door het geweld zoeken "miljoenen mensen een veilig heenkomen''.

"Spanningen zetten ook onze samenleving onder druk, landelijk, maar ook dichtbij huis'', zei Willem-Alexander. Hij waarschuwde dat dit geen aanleiding mag zijn voor uitspattingen. "Hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag. Wie een ander bedreigt, ontneemt die ander zijn gevoel van veiligheid, zijn gevoel 'thuis' te zijn."

De koning stelde de vraag of Nederland vandaag "de weelde van de vrijheid'' wel kan dragen. Deze vraag beantwoordde hij met een 'ja'. "Als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen.''

De integrale tekst is hier terug te lezen.

Foto: RVD / Frank van Beek
25 december 2014 - 13:58 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties