Placeholder

Koning ontvangt geloofsbrieven Oost-Timor

Joaquim Antonio Maria Lopes da Fonseca, de nieuwe ambassadeur van Oost-Timor, kwam woensdagochtend naar Paleis Noordeinde om koning Willem-Alexander zijn geloofsbrieven te overhandigen. De ambassadeur, die net als de koning een jacquet droeg, werd vergezeld door zijn echtgenote.

Het bezoek ging gepaard met ceremonieel vertoon. De ambassadeur arriveerde bij het paleis in een galarijtuig en werd verwelkomd met een erewacht. Bij aankomst van ambassadeur Lopes da Fonseca speelde de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso het Oost-Timorese volkslied.

Het is al de vijfde woensdag op rij dat koning Willem-Alexander ambassadeurs ontvangt. Vorig jaar kwamen er 44 ambassadeurs langs op Noordeinde om hun geloofsbrieven te overhandigen. Na de troonswisseling zette koning Willem-Alexander de gewoonte van zijn moeder Beatrix voort om ambassadeurs zo snel mogelijk na hun aanstelling te ontvangen. De diplomaten kunnen namelijk pas aan de slag ná het aanbieden van hun geloofsbrieven. Dat zijn ook echt twee brieven. Eén meldt het vertrek van de vorige vertegenwoordiger, de andere brief verklaart dat de brenger ervan door zijn of haar regering is aangesteld in Nederland.