Placeholder

Máxima reikt Cultuurfonds Prijs uit aan Johan Simons

Het is een schande dat Nederland zo snijdt in het budget voor de kunst. Dat zei theaterregisseur Johan Simons maandagmiddag tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in Amsterdam. Simons kreeg die onderscheiding, bestaande uit een bijzonder vormgegeven ketting en een geldprijs van 150.000 euro, uit handen van koningin Máxima.

Nederland moest ook de scheppende kunst ondersteunen en niet alleen het bewaren van kunst, aldus Simons in zijn slotwoord. Hij was zo blij als een kind met zijn prijs, zo liet hij blijken. Simons bestemt de helft van zijn prijs voor een cultuurfonds dat de komende vijf jaar jonge theatermakers ondersteunt die pas vijf jaar actief zijn en zich op Europees niveau willen manifesteren.

Simons heeft het fonds vernoemd naar zijn eerste theatergroep, Hollandia, die hij in 1985 oprichtte. "We hebben kunstenaars als u hard nodig", aldus directeur Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds dat sinds enkele jaren personen of instellingen die zich uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur deze grote prijs geeft.

De prijsuitreiking begon met 20 minuten vertraging omdat kort voor het begin in de zaal een man onwel werd. Koningin Máxima die net bij Theater Amsterdam was aangekomen, wachtte met de zaal binnengaan tot een ambulance was gekomen om de man naar het ziekenhuis te brengen.