×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Met cadeautjes naar huis

Door Marc van der Linden

Drie staatsbezoeken in één week, dat was al raar toen het bekend werd. Elk land zou ons koningspaar anderhalve dag op bezoek krijgen. Maar toen koningin Máxima afzegde na de onverwachtse dood van haar zusje en koning Willem-Alexander alleen naar Letland, Estland en Litouwen moest, werd het helemaal anders dan anders.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Máxima onder de indruk van vooruitgang China

Koningin sluit werkbezoek voor Verenigde Naties af

Máxima onder de indruk van vooruitgang China

Koningin Máxima is vrijdag aan het begin van de middag (plaatselijke tijd) vertrokken uit Peking na een werkbezoek voor de Verenigde Naties. Vlak voor vertrek vertelde ze over haar ervaringen tijdens een persbijeenkomst op het kantoor van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. De koningin heeft in ''vijf zeer drukke dagen” veel geleerd van de ontwikkelingen in China die financiële diensten beter toegankelijk maken.


Het land is vastbesloten daarin vooruitgang te boeken, zo stelde Máxima vast. Ze was onder de indruk van alles wat China al heeft gedaan. Het ligt vóór op veel andere zich ontwikkelende landen, maar innovatie en creativiteit zijn nodig om de hele bevolking toegang te geven tot de mogelijkheid van sparen, geld overmaken, verzekeringen en leningen.

Vooral in de afgelegen dun bevolkte landelijke gebieden was dat een uitdaging, maar met een combinatie van mobiele telefoon, digitale financiële diensten en bankvoorzieningen in lokale winkels is er veel mogelijk. Dat iemand betaalt voor een ziekteverzekering, maar het geld niet terugkrijgt als hij niet ziek wordt, moest volgens Máxima worden uitgelegd aan mensen die nooit met verzekeringen te maken hebben gehad.

De Chinese regering had Máxima uitgenodigd om te praten met de overheid, banken, telecom- en internetbedrijven en zelf te zien hoe China er wat betreft toegankelijkheid van financiële diensten voorstaat. Op haar beurt kon de koningin de ervaringen en kennis die ze in andere delen van de wereld bij dit soort bezoeken heeft opgedaan delen met de Chinezen.

Fotomoment

Koningin Máxima moest vrijdagmorgen tot haar eigen verrassing na afloop van haar persbijeenkomst op de foto met de aanwezige Chinese journalisten. Eén verslaggeefster had een cadeautje bij zich, en andere bood Máxima haar tijdschrift aan. Selfies waren niet nodig: iedereen had wel een fotograaf of fotograferende collega bij zich.

Het was een wat ongebruikelijk slot van de briefing die de koningin aan het einde van haar werkbezoek gaf aan zes Chinese en twee Nederlandse journalisten. Máxima had vol vuur gesproken over haar werkzaamheden van de voorbije vijf dagen, waarbij ze nog weleens vergat dat de Chinese verslaggevers wat moeite hebben met haar snel uitgesproken en ingewikkelde Engelse zinnen. Andersom kon niet iedereen zich in het Engels begrijpelijk maken.

Vragen

''Sorry my English”, zei Xu Ying van Oriental Outlook een paar keer, maar ze was tenminste niet bang om de koningin meerdere vragen te stellen. Zo wilde ze weten hoe Máxima dacht dat de plattelandsbevolking van financiële diensten gebruik zou gaan maken in de wetenschap dat er nog veel corruptie was, en ze dus geen weinig vertrouwen zouden hebben om hun geld ergens te stallen.

''Vertrouwen is erg belangrijk”, wist de koningin. En dus is transparantie nodig. Transacties waarbij geen cash komt kijken en waar geen tussenpersonen bij nodig zijn, werken fraude tegen.

Foto: BuzzR
28 november 2014 - 09:43 |  Redactie |  0 reacties
 

Reacties